Prof. Dr. İskender Başer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Perinatoloji Yan Dal Uzmanı

Üreme Tıbbı ve Tüp bebek uzmanı

 [email protected]

 +90 533 433 02 82

LSIL (Düşük Dereceli Yassı Hücreli Hücreler) ve Rahim Ağzı Kanser Taramaları: Önemli Bilgiler ve Öneriler

Rahim ağzı kanseri taramalarında yaygın olarak kullanılan smear testi, hücrelerin sürüntü alınarak değerlendirildiği bir yöntemdir. Bu test sonucunda yaklaşık her 100 kişiden birinde LSIL (düşük dereceli squamous intraepithelial lesion) adı verilen bir durumla karşılaşılır. LSIL, genellikle hafif ve geçici değişikliklere neden olan, rahim ağzındaki hücrelerde HPV virüsüne bağlı bir durumu ifade eder. Ancak, nadiren de olsa, %4-5 ihtimalle, CIN3 olarak adlandırılan ve kansere dönüşme riski taşıyan lezyonlar da tespit edilebilir.

Bu nedenle, LSIL raporu alan hastaların büyük bir kısmında, rahim ağzını daha detaylı bir şekilde değerlendirmek amacıyla kolposkopi işlemi tercih edilmektedir. Kolposkopi, kolay ve ağrısız bir işlemdir. Rahim ağzını yakından inceleyen bu işlem sırasında, birkaç mikro-biyopsi alarak CIN3 lezyonu olup olmadığını belirlemekteyiz.

CIN1 tanısı alan hastalara, lezyonların genellikle kendiliğinden geçme eğiliminde olduğu için yılda bir takip önerilmektedir. CIN2 veya CIN3 tanısı alan nadir hastalara ise genellikle LEEP konizasyon işlemi önerilmektedir; bu işlem, rahim ağzındaki lezyonları temizleme amacını taşır.

CIN1 tanısı alan hastalara, bağışıklık sistemini güçlü tutmaları ve bazı besinsel takviyeleri kullanmaları önerilmektedir. D vitamini, çinko, C vitamini gibi vitaminlerin yanı sıra Reishi mantarı (ganoderma lucidum) ve brokoli özütü gibi takviyeler, normal bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, sigara kullanımını bırakmak ve HPV virüsüne karşı korunmak için HPV aşılarını olmak da önemlidir.

LSIL tanısı alan bir kadının büyük olasılıkla HPV virüsü taşıdığını belirtmek önemlidir. Yapılan bir çalışmada, LSIL raporu alan hastaların en az %70’inde HPV virüsü tespit edilmiştir. Bu nedenle, HPV’nin eşler arasında geçişini önlemek için her iki partnerin de aşılanması önemlidir, bu da virüsün vücuttan atılmasını takiben tekrar aynı virüsle enfekte olma riskini azaltabilir.

Özetle, LSIL rahim ağzı kanser taramalarında sık karşılaşılan, genellikle geçici etkilere işaret eden bir durumdur. Daha ciddi durumları atlamamak adına, kolposkopi önerilmektedir. Kolposkopi sonucunda CIN1 çıkması durumunda uygun önlemler alınarak izleme devam edilirken, daha ciddi CIN2 veya CIN3 durumlarının tespiti halinde LEEP konizasyon işlemi önerilmektedir.